Kracht en Ziel

Meditatie in het lichaamswerk

Datum

De zoektocht naar de onuitputtelijke bron van energie was sinds mijn Burnout in 2017 een groot thema voor me. Deels vanuit onwil om de moeheid te accepteren (doesn't help!), maar ook vanuit een oprechte fascinatie over het fysieke en energetische lichaam. Na de geboorte van mijn kind en een spannende stap naar voltijd masseren kwamen dezelfde vragen op: hoe ga ik om met slaapgebrek? En hoe kan ik mijn energie vóór, tijdens en na het werk verzorgen? Vandaag wil ik mijn persoonlijke inzichten hierover delen.

Iets met energetisch onderhoud…

Hoe kan je als masseur/lichaamswerker op lange termijn van een volle praktijk genieten?

Wat een week! 51 massages van 20-25min, grotendeels op de futon, en dat in 3 dagen. Ik moest zelf even op deze cijfers kauwen. Is dat wel gezond? Nog een opleidingsavond erbij, en hop: Op de vrije woensdag zit ik hier met een fantastische energie. Hoe dan?

Vaak word ik door andere masseurs gevraagd hoe ik dit vol kan houden. Het is natuurlijk een zoektocht voor elke lichaamswerker hoe je na het opstarten van je praktijk je weg vindt. Een scenario: Wellicht behandel je eerst zoveel mensen mogelijk om je praktijk vol te krijgen. Misschien doe je ook nog heel erg je best, zodat de personen zeker weer terugkomen. En misschien biedt je tijdelijk nog een Social Deal actie aan, voor weinig inkomsten maar met veel behandelingen. En op gegeven moment word je moe. Je hebt vroeger al van alles gedaan: Yoga, dansen, meditatie, benoem maar wat. Maar tegenwoordig laat je het schieten: ben je gewoon te moe hiervoor. Er valt natuurlijk heel veel te zeggen over hoe je moeheid kan overwinnen. Leefstijlkeuzes, voeding, de hele psychologie achter hoe je je rol als therapeut invult en natuurlijk vanuit de Hara werken. Hier kan je hele dikke boeken over schrijven! Vandaag wil ik het bij 2 eenvoudige inzichten houden, die voor mij het grotere verschil maken. Ik ben erg dankbaar dit hier en nu met jullie te kunnen delen.

Geen twijfels – je doet je best (niet meer, niet minder)

Laten we met het grootste en meest transformerende inzicht beginnen. In mijn geval ging energiemanagement in eerste instantie meer om het dichten van energielekken dan om het opwekken van nieuwe energie. Het grootste energielek heb ik dankzij mijn lieve zoon Jazz gevonden. Met zoveel liefde heb ik uren slaap gemist en ben ik voor hem over mijn fysieke grenzen gegaan. Niet gek dat je dan met weinig energie de dag door gaat. Gek genoeg kwamen in deze tijd ook veel andere jonge ouders naar mijn praktijk. Je begrijpt elkaar dan met veel compassie 🙂 Het was o.k. om moe te zijn. En ik wist dat het om een goede redenen was: voor de liefde naar je kind ga je heel ver, en heb je geen keus. Verbazingwekkend hoe makkelijk je dan toch door lange werkdagen heen komt. Het grote verschil met vroeger: ik baalde er niet van. Het was mijn keus om slaap te missen en ik wist dat ik mijn best deed. Ik hoefde daarom helemaal niks te veranderen. Geen zoektocht naar de beste versie van mezelf, geen onzekerheid over de waarneming van anderen. En als je niet met jezelf bezig hoeft te zijn, dan kan je er helemaal met de andere zijn. Dan kom je eindelijk van je grote therapeuten-troon af en er is ruimte voor een authentieke uitwisseling tussen twee volledige wezens. Dan ben je niet meer dienstbaar, maar dienstbaarheid is gewoon wat er gebeurd. Heerlijke vrijheid geeft dat in de behandelingen. Wat een enorm inzicht voor mij!!! Het oude energielek was weg. In de kern draaide het voor mij om het overkomen van imposter syndroom, of simpelweg het idee niet goed genoeg zijn. Als je echt weet dat je je best doet, dan blijven er geen twijfels over. Het was mijn geboorte als vader, die me alle twijfels had genomen. “Always do your best”. De meest belangrijke boodschap ook uit “The Four Agreements” een fantastisch boek dat me veel heeft geleerd. Aanrader 😉

Van de Healing Hands meditatie naar een nieuwe vertrouwen

Ja, en dan gingen we een half jaar na de geboorte van Jazz ook nog een huis renoveren en met tijdsdruk verhuizen. Goede dag zeg! Dat ging wel iets te ver. In combinatie met masseren was dat een ramp voor mijn polsen. Je kan wel (zelf-)liefde in je hart dragen, maar hoe verricht je je werk als je gereedschap kapot gaat? Een aantal dingen hebben me erg geholpen hierin. Zelfmassages, Moxa en de Healing Hands meditatie die ik na de verhuizing best fanatiek ging doen. Niet alleen voelde ik de krachtige doorstroming van mijn handen, maar kreeg ik in die tijd vaker te horen dat ik “magische handen” had. Ik zal dit elke masseur aanraden. Volgens meester Mantak Chia een noodzakelijk onderhoud van je gereedschap als lichaamswerker. In deze tijd viel me op dat mediteren nog een hele andere uitwerking op mijn werkwijze had. Ik dacht niet meer na. Niet over mezelf, niet over de technieken en niet over hoe de andere de behandeling ervaart. Met meditaties direct voor mijn werk ontstond er een soort nieuw vertrouwen. Een vertrouwen dat vanuit de leegte de juiste dingen gaan gebeuren. Ik hoefte alleen maar te luisteren. Alle verinnerlijkte vakkennis laat zich toch van zelf zien. En de kennis die je niet hebt kan je ook niet maar zo erbij toveren. Dus dat kan je dan ook gewoon loslaten. Soms werken dingen ook niet in een behandeling, ook werk je vanuit de leegte. Het hoort er bij, want masseren is vooral (onder-)zoeken en kijken wat gebeurd. Mijn hypothese: hoe meditatiever je staat hoe minder reageer je op dit wat niet werkt. En dat geeft ruimte om goed met clienten af te stemmen.

Meditatie voor energetische onderhoud

Naast het werken vanuit leegte ervaar ik dat mediteren ook een soort reinigend effect heeft als je lange dagen masseert. Op een gewone dag heb ik er meestal tijd voor 1-2 langere pauzes die ik bijna zonder uitzondering gebruik om Yoga Nidra te doen. In eerste instantie lijk je daarvan heel slaperig te worden, maar krijg je er uiteindelijk meer energie van. Studies hebben aangetoond dat hoewel Yoga Nidra je parasympathische zenuwstelsel activeert, je hersenen tegelijkertijd meer dopamine vrij maakt. Een echte life-hack dus om als masseur ontspannen en met goede zin te blijven werken. Er is nog een meditatie-pareltje die ik vaak in de trein toepas als ik bij bedrijven of gemeentes masseer – De Metta (loving kindness) meditatie. Dat in de trein doen heeft nog een voordeel: ik erger mij niet meer dat iedereen op zijn mobieltje zit :). Verder nog, het maakt dat mijn compassie voor iedereen groeit en ik minder bezig ben met mezelf. Dat vind ik een hele fijne insteek om mee te nemen naar behandelingen. Shiatsu vraagt om vanuit een leeg hoofd te werken. Uitstekende Shiatsu vraagt om vanuit een (liefde-)vol hart te werken. Dit is precies wat Metta meditatie met mij doet – hoofd leeg en hart vol. Een fantastische warm-up. Als ik dan weer met de trein terug naar huis ga, ga ik door, meestal met Anapana of Vipassana meditatie. Ookal klinkt dat allemaal een beetje overdreven, ik vind het heel zinvol om na de werkdag minstens nog 20min te mediteren. In stille houding met interne focus kan je observeren hoe je systeem weer op een hoger energieniveau stijgt. Je kan ook observeren hoe aanwezig energieblokkades in je lijf zijn, soms zelfs op plekken die je eerder hebt gemasseerd. Deze blokkades zie je vaak verdwijnen als je je meditatiefocus erop richt.

Als er thuis een kind op je wacht en eventueel nog wat huishoudelijk werk, je weer vroeg naar bed moet en uitslapen onmogelijk is… tja, dan is acceptatie van moeheid een ding, maar dan is er ook onderhoud nodig om het vol te houden. Burn-out onder masseurs is echt een serieus probleem. Hier valt erg veel over te zeggen. Beste lichaamswerkers, laten we niet zo ver gaan. Als je voelt dat dit werk je uitput, alsjeblieft, probeer eens een van de bovengenoemde meditaties een vast onderdeel van je leven te maken. En als je mij niet gelooft, lees dan “Altered Traits” (Richie Davidson and Danny Goleman), een boek wat een aantal transformerende effecten van meditatie op een rij zet. Evalueer dan nog een keer wat je doet en welke kwaliteiten je hiervoor door wilt blijven ontwikkelen. Misschien klinkt dat een beetje stellig, dit is echter maar door mijn lens geschreven. En toch, laten we als lichaamswerkers en wellicht ook als opleidingsinstanties het gesprek blijven voeren over energetische onderhoud.

Als je direkt aan de slag wilt met een van de meditaties dan wil ik je direct naar mijn Youtube Kanaal verwijzen. Hier ben ik recentelijk begonnen mijn favoriete meditaties met de wereld te delen. Op de Zelfzorg pagina van deze website vind je ook wat meditaties om mee aan de slag te gaan.

More
articles